Hjälp mig inte - En mörk vårdcentralskomedi av William Spetz (flyttad från den 17 feb) - Växjö Konserthus
Hjälp mig inte – En mörk vårdcentralskomedi av William Spetz (flyttad från den 17 feb)
Boka biljetter
  • 2022-10-21, 19.00
  • Christina Nilsson salen
  • Humorföreställning

Hjälp mig inte – En mörk vårdcentralskomedi av William Spetz (flyttad från den 17 feb)

Om Hjälp mig inte

William Spetz nya föreställning Hjälp mig inte är en scenisk storm där allt det där du aldrig trodde kunde hända på en vanlig svensk vårdcentral händer. Skådespelaren Sven Björklund drar tillsammans med William Spetz med publiken från ett väntrums beigea tristess, rakt ner i ett fritt fall av absurditet.

När de två karaktärerna patienten Marcus (William Spetz) och allmänläkaren Lennart (Sven Björklund) möts för att tala om antidepp förvandlas ett grått undersökningsrum snart till en boxningsring av hawaiipizza, fejkade ångestattacker och discoglittrande duetter. Marcus trodde han skulle få hjälp att trappa ner på tabletterna, men Lennart visar sig bära på en rad hemligheter som istället triggar dem båda att agera mot konstens alla regler.

Hur många gånger ska Marcus behöva upprepa att han vill ut ur medicindimman och varför vägrar Lennart förstå? Vem är det egentligen han ser när han tittar på Marcus och vem är det som ständigt ringer på Marcus telefon?

Hjälp mig inte är William Spetz första egenskrivna pjäs sedan den kritikerrosade föreställningen Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme? från 2016. Manuset är fiktivt men berättelsen är inspirerad av personliga erfarenheter från William Spetz själv och hans närmsta vänner.

–  Det har tagit mig nästan tre år att skriva Hjälp mig inte och det har varit det svåraste jag någonsin gjort, samtidigt som pjäsen har gett mig en oväntad frihet. När jag skriver en fiktiv berättelse så är det plötsligt möjligt att vara personligare och gå längre än när jag skrev en självbiografisk monolog. Det är konstigt men spännande. Och jag längtar ihjäl mig, säger William Spetz.

 

Med sig på scen har William skådespelaren Sven Björklund känd från humorgruppen Klungan. Sven och William har agerat tillsammans med varandra flera gånger förut, bland annat i tv-serien Filip och Mona och i radioteatern Bokbussen.

 

– William Spetz har skrivit en väldigt intressant föreställning som jag som skådespelare älskar att få ta mig an då den är fri, lekfull och spelbar på så många olika sätt. Jag är säker på att publiken kommer märka hur kul vi har på scen, säger Sven Björklund.

 

Elin Hallberg är föreställningens regissör. Hennes tidigare erfarenheter som scenograf och kostymdesigner gör henne till en regissör med stort sinnligt fokus. Musiken i Hjälp mig inte är nyskriven av Andreas Grill.

 

–  Föreställningen utspelar sig på en vårdcentral, längst fram på en öppen och tom scen, en plats som så många av oss känner igen och har egna erfarenheter av. Där tar berättelsen med oss in i karaktärernas allra djupaste och mest personliga skrymslen. Det blir våldsamt, ömsint och väldigt roligt. Och jag tror också, trots all sin absurditet, även igenkännbart, säger Elin Hallberg.

 

 

Regi & scenografi: Elin Hallberg

Mask & kostymdesign: Linda Gonçalves

Ljusdesign:  Johan Sundén

Kompositör & ljuddesign: Andreas Grill

Längd: ca 90 min, ingen paus Åldersgräns: 11 år

Rullstolsplats bokas online HÄR! eller i Scalateaterns biljettkassa, biljett@scalateatern.com eller 054-190080 samt via ticketmasters tillgänglighetslinje 0776-707777

OBS. SE UPP FÖR OHEDERLIGA ANDRAHANDSFÖRSÄLJARE Äkta biljetter finns här på ticketmaster.se

 

Välkommen till Växjö Konserthus