Musica Vitae och Per Tengstrand - Tengstrand spelar Beethoven - Växjö Konserthus
Musica Vitae och Per Tengstrand – Tengstrand spelar Beethoven
Boka biljetter
  • 80-180 kr
  • 2019-09-27, 19.00
  • Christina Nilsson salen
  • Konsert

Musica Vitae och Per Tengstrand – Tengstrand spelar Beethoven

Musik
W A Mozart – Adagio och fuga c-moll K 546
Shruthi Rajasekar – Son of Pandu
Gerald Finzi – Eclogue
John Fernström – Intima miniatyrer
– paus –
Ludwig van Beethoven –
Pianokonsert nr 3 (arr: Vinzenz Lachner)Medverkande
Musica Vitae
Per Tengstrand – piano

Växjös egen världspianist Per Tengstrand återvänder till hembygden med ett av Beethovens mest anslående verk, den praktfulla tredje pianokonserten, skriven just när tonsättaren insåg att hans hörsel var på väg att försvinna. I musiken h.rs tydligt arvet från Mozart vars musik inleder konserten, men här börjar Beethoven också allt mer utnyttja sin egen framåtblickande, dramatiska f.rm.ga. Som kontrast till den effektfulla pianokonserten bjuds också på sagolikt vacker musik av romantikern Gerald Finzi; en tonsättare som förblivit lite av en doldis utanför sitt hemland Storbritannien. I slutet av 1920-talet arbetade han på en pianokonsert, men fullbordade aldrig verket och istället arbetade Finzi om den långsamma mellansatsen till ett eget verk, Eclogue, som uruppfördes först efter tonsättarens död.

Även John Fernströms musik levde länge en undang.md tillvaro. Han var något av en tusenkonstnär som verkade som såväl tonsättare, violinist och dirigent, men även som målare, poet och skribent. Fernström var en av sin tids mest produktiva tonsättare och hann bland annat med att skriva inte mindre än tolv symfonier, flera solokonserter och åtta stråkkvartetter. Intima miniatyrer komponerades på 1920-talet och sviten har fått ett stort antal framföranden i såväl Sverige som utomlands. Vi hör också spännande musik av den prisbelönade indisk-amerikanska tonsättaren och sångerskan Shruthi Rajasekar. I sitt verk Son of Pandu har hon införlivat tongångar från sin egen indiska bakgrund med västerländsk klassisk tradition till en spännande mix.

Konserten varar ca 2 timmar inkl paus.

Rullstolsplatser och platser med hörslinga bokas via Biljettcentrum Växjö, tel 0470-416 00.

Av säkerhetsskäl är det ej tillåtet att ta med ytterkläder in i Christina Nilsson salen. Garderobsavgift 25:-, swish eller kontant betalning i garderoben.