Musikhögskolans symfoniorkester under ledning av B. Tommy Andersson. Solist Kristian Chojecki (cello). - Växjö Konserthus
Musikhögskolans symfoniorkester under ledning av B. Tommy Andersson. Solist Kristian Chojecki (cello).
  • Fri entré
  • 2023-02-05, 15.00
  • Christina Nilsson salen
  • Konsert

Musikhögskolans symfoniorkester under ledning av B. Tommy Andersson. Solist Kristian Chojecki (cello).

Söndag 5 februari kl 15.00 Växjö Konserthus
FRI ENTRÉ

Musikhögskolans symfoniorkester under ledning av B. Tommy Andersson. Solist Kristian Chojecki (cello).
Musikhögskolans symfoniorkester, som i detta projekt återvänder till Växjö Konserthus, bjuder lyssnaren på en ambitiös symfonisk resa. Avstampet sker i minimalistiskt 60-tal med John Adams ”Short ride in a fast machine”, följt av Tjajkovskis ryska rokokovariationer i konsertens solistiska höjdpunkt med Kristian Chojecki (cello). Konserten avslutas med verk av Dora Pejačević och Igor Stravinsky.

Program:
John Adams (f-1947)
Short ride in a fast machine

Pyotr Tchaikovsky (1840-1893)
Variations on a Rococo Theme, Op.33

Dora Pejačević (1885-1923)
Overture in D minor, Op. 49

Igor Stravinsky (1882-1971)
The Firebird Suite (1919)

Om Kristian Chojecki
Kristian Chojecki är uppvuxen i Göteborg och är alumn från Musikhögskolan i Malmö. Just nu studerar på Royal Academy of Music’s kandidatutbildning i London där han går sista året. Chojecki har medverkat både vid interna och externa kammarkonserter innan, bland annat med sin duo partner, pianisten Mark Rogers. Under våren 2023 kommer de bland annat att resa till Frankrike för en serie konserter i Lyontrakten, bland annat vid Atelier Ferrandou.

Om B. Tommy Andersson
B. Tommy Andersson är dirigent och tonsättare. Han har dirigerat alla de stora och de flesta mindre orkestrarna i Sverige, samt gästdirigerat i 13 andra länder, däribland orkestrar som Czech Philharmonic Orchestra i Prag, Orchestre de la Suisse Romande i Geneve, och Bournemouth Symphony Orchestra i Storbritannien. Sedan några år har han en nära relation till BBC National Orchestra of Wales i Cardiff, där han dirigerar flera gånger om året. Han är också ansvarig för deras återkommande projekt Composition: Wales, både som dirigent av projektet, som coachande tonsättare och som jurymedlem.
Andersson har återkommande operaengagemang i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Karlstad samt på Vadstena-Akademien. Han har tidigare varit konstnärlig ledare för Kammarensemblen och chefdirigent för Stockholms Läns Blåsarsymfoniker. Åren 2003–09 var han chefdirigent samt konstnärlig och pedagogisk ledare för Swedish National Orchestra Academy i Göteborg och professor i orkesterspel vid Högskolan för scen och musik. Sedan 2012 är Andersson professor i orkesterdirigering vid Kungliga Musikhögskolan. De kommande säsongerna omfattar dirigentuppdrag såväl i Sverige som utomlands. B Tommy Andersson har alltid arbetat mycket med vår tids musik och har uruppfört 178 verk, varav 15 operor och baletter. Han är sedan 2002 ledamot av Kungl. Musikaliska akademien.